Vår Blogg - Opplevsardinia

Gå til innhold

Sardinia - ferieøya som har alt

Opplevsardinia
Published by i Reisebrev · 13 juni 2010
Tags: SardiniaItalia

Hverken greske eller kroatiske øyer kan måle seg.

Costa Smeralda. Smaragdkysten. Bare smak på det navnet. Det gir visse forventninger til en soltørst nordboer på jakt etter sommerparadiset.

I hvert fall hadde jeg det da jeg satte meg på flyet i retning Sardinia i juli 2009. Jeg ble ikke skuffet. Uten å overdrive vil jeg si at strendene i Sardinias nordøstlige hjørne er noen av de flotteste i Middelhavet. Og slik jeg forsto det på sardinerne selv, er strendene like vakre på andre kanter av øya.

Jeg snakker om finkornet gyllen sand, og varmt badevann så klart at du skulle tro du var i Karibia. I løpet av mine syv dager på Sardinia i fjor sommer, besøkte jeg forskjellige strender hver dag. Og likevel fikk jeg bare opplevd en brøkdel.

- Dette må vi huske i vinter, sa jeg til
reisefølget, der vi lå og duppet i 25 graders krystallklart vann og gledet oss til pizzalunsjen på strandrestauranten. Allerede da tenkte jeg at Sardinia er en øy jeg vil besøke igjen.

Og det gjorde jeg også, nå i mai. Dette ble riktignok en snarvisitt på bare noen få dager, men det bekreftet bare min oppfatning av at Sardinia er en skikkelig perle i Middelhavet.

Fantastiske strender, italiensk mat og vin, dramatisk natur, spennende historie - og strålende sommervær hele sommeren igjennom. Det er Sardinias sterkeste kort. Ja, det er fint på mange av de greske og kroatiske øyene også, men maten kan ikke måle seg med ekte italiensk pizza og pasta. Jo, langs Côte d'Azur kan du spise gourmetmat til hvert måltid, men der er ikke strendene like fine.

Blant kjendiser og rikinger

Så altså, er du ute etter late dager på stranden og lange kvalitetsmiddager på uterestauranten om kvelden er Sardinia midt i blinken. I august vil du dessuten oppleve at utelivet eksploderer, ettersom det er da fastlandsitalienerne inntar Costa Smeralda. Og svært mange av dem lufter sommergarderoben i Porto Cervo, som er Costa Smeraldas "hovedjuvel", om du vil.

Porto Cervo er de rikes lekegrind. Havnebyen ble bygget på 60-tallet, og er full av dyre restauranter, barer og butikker. For meg var det ikke aktuelt å bruke opp feriebudsjettet i Prada-butikken, men det var uansett morsomt å dra på "safari" og se rikinger og kjendiser spankulere langs havnen i skyhøye designersko og med gullklokke rundt armen. Når klokken passerer en time eller to etter middnatt, setter de energiske kursen mot nattklubben Billionaire, som ligger et stykke utenfor Porto Cervo. Det er den italienske forretningsmannen Flavio Briatore som eier den. Her er det dyrt å komme inn, og dyrt å drikke, men sannsynligheten er stor for at du kan danse ved siden av modeller, arvinger og popstjerner.

Porto Cervo er absolutt verdt et besøk, men det holder egentlig med ett. Det oser av glamour her, men sjarmen er ganske så fraværende, synes i hvert fall jeg. Faktisk føler jeg at Puerto Banus ved Marbella har mer sjarm en Porto Cervo. Og det sier jo sitt.

Jeg vil heller anbefale Baja Sardinia, en halvtimes kjøretur langs svingete veier nord for Porto Cervo. Denne lille havnebyen virker mer autentisk, selv om den også for det meste består av hoteller, utleieleiligheter, restauranter og suvenirbutikker. Her er også prisnivået lavere, og stemningen mer avslappet. Den fineste restauranten i Baja Sardinia er Bouganville, som ligger i Club Hotel, med fantastisk utsikt over bukten. Her serveres gourmetmat med hovedvekt på havets fristelser. Ønsker du litt enklere mat, bør du spise på Il Guscio, en restaurant som ligger oppe ved kirken i Baja Sardinia. Her sitter du under stjernehimmelen og grubler over hva du skal velge fra den store pizza- og pastamenyen (de har andre retter også, for eksempel fersk fisk og sjømat). Og du er i Italia, så jeg kan love deg at pizzabunnen er sprø og pastaen al dente. Er du interessert i vin, kan du besøke en av vingårdene på øya. Jeg dro til Tenuta Masone Mannu, en vakker vingård som ligger i et åslandskap bare 10 km unna flyplassen i Olbia. Her bød vertskapet på pecorinoost, spekeskinke, oliven og selvsagt egen vin etter en omvisning på vinmarkene og inne i selve produksjonsanlegget. Jeg inntok også en heftig lunsj her, og da var det tradisjonell bondekost som sto å menyen. Vi snakker artisjokker, paier og helstekt gris. Faktisk er det ikke sjømat og fisk som er den tradisjonelle maten på Sardinia. Grunnen er rett og slett at siden øya ligger så og si midt i Middelhavet, var den et yndet stopp for sjørøvere og andre skip med stygge hensikter. Dermed trakk sardinerne seg vekk fra kysten og inn i landet, og slik ble kosten basert på kjøtt og meieriprodukter i stedet for fisk. For et førsteklasses sardinsk måltid spiser du en flereretters middag på i Olbia.

Ferie med fart

Turen til Sardinia trenger ikke bare handle om å ligge på stranden og spise og drikke godt. Sardinia er en flott destinasjon for deg som er ute etter en aktiv ferie i solen. Blant annet er det gode vindsurfingmuligheter, for eksempel på den langstrakte stranden Porto Liscia et stykke vest for byen Palau, på nordsiden av øya. Her kan du leie utstyr og få undervisning, hvis du trenger det. Er du glad i å klatre skal du vite at sør på øya finnes de beste klatreløypene i hele Italia! Les mer om dette hos Sardinia Climb. Dykking er også populært, og det er ikke så rart, så klart som vannet er på Sardinia. Terrengsykling og landeveissykling er også stort, og du kan leie sykler på øya.

Tips og råd til turen

Her er noen praktiske tips og råd til deg som har tenkt deg til Sardinia:

Fly: Ryanair flyr fra Torp til Alghero nordvest på øya. Norwegian flyr til Olbia i nordøst. Olbia er nærmere Smaragdkysten enn Alghero, men du kan kjøre på fine veier på to-tre timer.

Du må ha leiebil: Det er et must å ha leiebil. De fineste strendene ligger ikke der hotellene er. dessuten har du da frihet til å farte mer rundt og besøke en vingård eller ta en tur opp i fjellene.

Reis utenom juli og august: Hotellene tar seg godt betalt, særlig i høysesongen i juli og august. Det er billigere å feriere her i mai, juni og september, og vel så fint. Det gjelder særlig om du vil utnytte deg av aktivitetsmuligheter som sykling, fjellturer, windsurfing, klatring osv.

Lei en ferievilla eller bo på en gård: Et flott alternativ dersom hele familien skal på tur, er å leie en ferievilla på Sardinia. Du finner dem overalt på øya. Gjør et googlesøk på "holiday villas sardinia", og du får opp flere nettsider som formidler. Du kan også leie deg inn på en gård, og få med skikkelig gårdsstemning på kjøpet. Sjekk ut Agroturismo Sardinia for å finne de mest anbefalte gårdene.

Ikke bare Smaragdkysten: Smaragdkysten er vakker, men et ganske dyrt feriemål. Siden denne kysten var helt uutbygget for bare 50 år siden, kan kystlandsbyene føles lite autentiske. Husk at det er vel så fine strender andre steder på øya, og her vil du oppleve det litt mer autentiske Sardinia.

Kjøp deg en parasol: Strendene ligger spredt her og der, og det er ikke alltid noen står der og leier ut parasoler eller solsenger. Uansett blir det dyrt å leie parasoll til 10 euro hver dag. Kjøp heller en til samme pris i en butikk, og ta den med deg på stranden.
Ingen kommentarer
Tilbake til innholdet